Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto na pizze niezawodne

Ciasto na pizze niezawodne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 11591

Ciasto na pizze które wyjdzie każdemu a pizza smakuje jak z mega dobrej pizzerii:)

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski przez sitko. Niecałe 0,5 szklanki mleka podgrzewamy by było ciepłe (ja podgrzewam w mikrofali 20sek) do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki. Szybko podgrzewamy 1 szklankę wody by także była ciepła. Ciepłą wodę wlewamy do mąki. Dolewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy lub oleju i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  2. Gdy minie już 1,5 godziny ciasto dzielimy na dwie części. Blachę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy pierwsza część ciasta. Następnie robimy pizze według uznania. Nie podaje reszty składników ale ja zwykle smaruje ciasto rozrobionym przecierem pomidorowym z ketchupem, posypuje przyprawą do pizzy, następnie posypuje odrobiną sera żółtego na to układam podsmażonego kurczaka w przyprawie do gyrosa na to resztę startego sera żółtego i przyprawę do pizzy oraz do gyrosa. Pizze należy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na maksymalnej temperaturze od 10 do 15 minut przy czym sprawdzając na jakim etapie pieczenia jest ciasto by go nie przypalić. W zależności od upodobań ciasto może być miękkie lub chrupiące. Z ciasta wychodzą 2 duże pizze. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Janka_16 19 grudnia 2013 Wypróbowałem przepis i ciasto wyszło bardzo dobre, ale nadal szukam takiego, zeby było jak najbardziej podobne do spodów z Dominium, bo ich ciasto mi tak smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

netka2 16 lutego 2013 Ciasto smakowo dobre ale strasznie rzadkie podczas robienia więc dosypałam mąki z pół kg i dalej się kleiło chyba że za mało wyrabiałam jeszcze ale juz nie miałam siły bo dość długo już wyrabiałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń