Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto niby "Oczy Carycy"

Ciasto niby Oczy Carycy

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2852

Dodano:

Odsłon: 201

Ciasto z biszkoptem dwukolorowym z masą budyniową, galaretką i biszkopcikami.Ciasto pracochłonne ale wart zachodu.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -12 jajek -1,5 szklanki cukru -2 szklanki mąki tortowej
  • -2 łyżki octu -6 łyżek oleju -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • -1 łyżka mąki -1 łyżka kakao
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -0,5 l.mleka -1 duży budyń(na 3/4 l.)tu czekoladowy
  • -4 łyżki cukru -250 g. masła
  • DODATKOWO:
  • - opakowanie okrągłych biszkopcików-tu kakaowych
  • -1 szklanka zaparzonej mocnej kawy -2 łyżki cukru
  • -2 galaretki wiśniowe -2 szklanki gorącej wody
  • POLEWA:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -50 g. mlecznej czekolady
  • -50 g. masła -3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Ciasto dzielimy do dwóch misek. Do 1, dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżką kakao. Na blachę , z papierem(25x42) wylewamy na przemian, trochę jasnego, trochę ciemnego biszkoptu.Lekko przemieszamy widelcem,ale nie za dokładnie.

  2. Piec w 175* ok.30 min.

  3. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
    Spód włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem.

  4. masa-Na mleku z cukrem,ugotować budyń i ostudzić. Od czasu do czasu,mieszając.Zmiksować miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Krem podzielić na pół.Jedną część wyłożyć na przekrojone ciasto.
    Zaparzyć kawę i posłodzić.Maczać biszkopciki i układać na masie.

  5. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.(tą czynność zrobić jeszcze przed gotowaniem budyniu.)
    Tężejącą galaretkę ponalewać między biszkopcikami i schłodzić.

  6. Rozsmarować resztę pozostawionej masy.
    Przykryć drugim plackiem.

  7. Nad parą roztopić czekolady wraz z masłem i mlekiem.Zaraz rozsmarować na cieście. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 sierpnia Baardzo smaczne! widac wlozona w nie prace!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń