Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48089

Dodano:

Odsłon: 7646

Ciasteczko zawijane, krucho-drożdżowe. Z podanych proporcji wychodzą dwa ciasta.

Składniki

  • cukier 2 łyżki
  • drożdże 8 dkg
  • cukier waniliowy 1 op
  • jajka 3 szt
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 40 dkg
  • margaryna 25 dkg
  • mielone orzechy włoskie 30 dkg
  • cukier 20 dkg
  • olejek cytrynowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.

    Orzechy połączyć z cukrem, dodać ubite białka i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa.

    Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Masę również podzielić na połowę. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę orzechową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 st, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 st

    Ciasto prezentuje się efektowniej polane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami. Niestety moje, w połowie zjedzone, nie doczekało się już polewy :)

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 05 marca 2014 Piękne ciasto, a sądząc po składnikach musi być pyszne. U mnie każdy lubi drożdzowe, więc chowam do książki i na pewno przepis będzie wykorzystany. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zlytygrysek 02 marca 2014 Wspaniale się prezentuje i pewnie tak też smakuje :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 marca 2014 coś w tym przepisie nie pasuje,piszesz:,,ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować itd.''na jedno nałożyć masę, a co z tym drugim? a może dwa razy robimy to samo i wychodzą z tego przepisu dwa ciasta? Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 marca 2014 znam to ciacho,jest przepyszne:)
ale mi narobiłaś smaku:0
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 marca 2014 Ciasto z najwyższej półki, w dodatku dość proste, czyli tylko dla mnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń