Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe z kawowym kremem

Ciasto orzechowe z kawowym kremem

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 427

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 8836

Pyszne połączenie smaku orzechów i kawy w prostym ale eleganckim cieście orzechowym z kawowym kremem

Składniki

  • 230 mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 220 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 ml oleju
  • 4 średnie jajka
  • 50 ml mocnej kawy
  • 50 ml mleka
  • 80 gr zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
  • Krem kawowy:
  • 150 gr mascarpone
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Lukier kawowy:
  • 100 gr cukru pudru
  • 2 łyżki mocnej kawy (wystudzona)
  • orzechy włoskie do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko. Wymieszać. Ubić białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Na końcu dodać orzechy. Wyłożyć formę ( okrągła ok 25 cm średnicy) papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut. Ostudzić.

  2. Przygotować krem: wymieszać mascarpone z kawą i cukrem.

  3. Przygotować lukier miksując kawę z cukrem przez ok 5 minut.
    Przekroić ciasto na pół i przełożyć kremem. Polać lukrem kawowym i ozdobić połówkami orzechów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 stycznia Kawa,orzechy...takie połączenie w cieście musi być pyszne:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń