Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowo-chałwowe

Ciasto orzechowo-chałwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 940

Dodano:

Odsłon: 38655

Tym razem ciasto czeskie przekładane masą budyniową i dżemem wisniowym, oraz masą chałwową i orzechami. Polecam.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto czeskie upiec wg przepisu na przekładańca.

  2. Z mleka odlać 1/2szkl., wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, wystudzić. Połowę masła utrzeć dodając wystudzony budyń.

  3. Placek posmarować połową dżemu, na dżem połowę masy budyniowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę dżemu i budyniu. Przykryć trzecim plackiem.

  4. Resztę masła utrzeć z chałwą i gotową masę wyłożyć na wierzch trzeciego placka. Posypać siekanymi orzechami. Ciasto najlepsze jest po ok 1-2 dni po przełożeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

13jolanta 28 maja 2010 To musi być przepyszne:):) Na pewno się nie oprę w ten weekend:) Dzięki za przepis :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 09 maja 2010 Ciszę się, że smakowało. Coś o tym wiem, bo mój mąż nie uznaje Świąt bez tego ciasta :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oceania202 09 maja 2010 Moi Goscie zachwyceni byli tym ciastem.Pieknie dziekuje za przepis.Pozdrawiam:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 09 kwietnia 2010 Mamma mia, ciasto z chałwą! Mój Tato będzie zachwycony! Dziękuję za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 09 kwietnia 2010 tyle pyszności u ciebie że od samego patrzenia robię się głodna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń