Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ciasto orzechowo-jabłkowe"

Składniki

  • 7 dużych jabłek (najlepiej twardych
  • winnych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.

  2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka – wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.

  3. Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec godzinę.

  4. ok. 55 minut

  5. Po lekkim ostudzeniu ciasto warto udekorować, np. domowym lukrem cytrynowym lub gotową polewą czekoladową.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń