Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ,,orzeszek''.

Przepis dnia 2019-01-03
Ciasto ,,orzeszek''.

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 1617

Dodano:

Odsłon: 4436

Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie ciasta najczęściej piekę w Boże Narodzenie. Miód, orzechy i kajmak od zawsze kojarzą mi się z tymi świętami. Ciasto ,,orzeszek'' obowiązkowo znajduje się na moim świątecznym stole, tak było i w tym roku. Macie ochotę na takie ciasto? Upieczcie koniecznie :) Smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki tortowej
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek miodu prawdziwego
  • Karmel:
  • 1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 10 dag masła lub margaryny
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 łyżki cukru cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.

  2. Karmel: Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.

  3. Do pieczenia: Każdą część ciasta osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy je widelcem. Na jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel.

  4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.

  5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.

  6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami.

  7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 35 cm x 24 cm.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2018 Pyszne ciacho i nawet nie wiadomo, od której warstwy zaczynać konsumpcję ;) Chyba wszystko na raz, bo wtedy jest eksplozja smaków, a orzeszki mniami :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń