Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Paradiso bez pieczenia

Ciasto Paradiso bez pieczenia

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 2225

Dodano: 12.06.2017

Odsłon: 32760

Pyszne ciacho na spodzie z ciastek,orzechów i miodu,do tego kokosowy środek i kakaowa galaretka-mniam,polecam do kawki

Składniki

  • Spód:
  • • 200 g herbatników
  • • 100 g orzechów włoskich
  • • 100 g masła
  • • 150 g miodu
  • Krem kokosowy:
  • • 100 g kwaśniej śmietany
  • • 100 g cukru pudru
  • • 1 puszka mleka kokosowego(400ml)
  • • 7 łyżeczek żelatyny
  • • 400 g śmietany kremówki
  • • 1 śmietan-fix
  • • 100 g wiórków kokosowych
  • Galaretka kakaowa:
  • • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • • 100 ml mleka
  • • 1,5 łyżeczki kakao w proszku lub kawy rozpuszczalnej
  • • 2 łyżeczki żelatyny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Przygotować spód: Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz miód i dobrze wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i nieco docisnąć. Wstawić do lodówki.

  2. Przygotować krem kokosowy: Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
    Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe i ponownie dobrze wymieszać. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.
    Do napęczniałej żelatyny, dodać 2 łyżki wody i podgrzać w mikrofali aż żelatyna całkowicie się rozpuści(15-20 sekund). Do żelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce.
    Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  3. Przygotować galaretkę: Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kakao(lub kawą). Do napęczniałej żelatyny dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać w mikrofali aż żelatyna całkowicie się rozpuści(ok 15 sekund) Do żelatyny dodać powoli kilka łyżek mleka kakaową dobrze mieszając, następnie dolać resztę i dobrze wymieszać. Galaretkę od razu delikatnie wylać na masę kokosową i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 12 lipca Gratulacje! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca. Bardzo dziękujemy, za podzielenie się z nami takim świetnym pomysłem :)
Pełne zestawienie znajdziesz tutaj: https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-czerwca,1899810,a,.html

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń