Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis można wykorzystać do zrobienia pysznych eklerków z dowolnym wypełnieniem. Najlepiej smakują wypełnione śmietaną kremówką i polane roztopioną czekoladą.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 57
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 57
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Składniki
W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
Dodać mąkę i nie ściągając z palnika mieszać / ucierać drewnianą łyżką ciasto przez ok 2-3 min, uważając żeby nie przywarło do spodu. Ciasto powinno być klejące i błyszczące. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z jajkami dodając po jednym i chwilkę miksując do połączenia. Ciasto powinno być gładkie.
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki np. Wilton 1M. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm, pojedynczą warstwę. Zostawić odstęp między nimi około 3 cm. Eklerki powinny mieć długość ok 15 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min do ładnego zarumienienia.
Eklerki można szprycować dowolnym kremem i polać np. roztopioną czekoladą.