Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pastelowe Siostry Anastazji

Ciasto Pastelowe Siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 413

Dodano:

Odsłon: 101127

Ciasto smakuje wyśmienicie. Jest trochę przy nim pracy ale efekt końcowy wart poświęcenia. Ciasto pochodzi z książki " Przepisy siostry Anastazji". Koleżanka zrobiła to ciasto na komunię córki. Ja powieliłam na niedzielę. Biszkopt różowy niestety nie wyszedł tak intensywny jak w przepisie siostry, pomimo iż dodałam trochę barwnika czerwonego. Ale i tak ciasto jest pyszne.

Składniki

  • Biszkopt różowy: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 kisiel czerwony
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe: 5 białek, 1 szkl. cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek ( już obranych i bez gniazd nasiennych)
  • 2 galaretki ( ja użyłam agrestową i cytrynową)
  • 1 łyżka masła
  • Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka (u mnie brzoskwiniowa, robiłam też z pomarańczową)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa jabłkowa:

    Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia.

    Biszkopty:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut.
    W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę.

    Ciasto kokosowe:

    Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach).

    Bita śmietana:

    Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.

  2. Przełożenia ciasta:

    Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować.
    Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.

  3. Uwagi:

    Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe.
    Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy.
    Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabrielka 21 maja 2014 MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ;JESZCZE NIE ROBIŁAM.UWIELBIAM CIASTA ANASTAZJI..POLECAM''CIASTO Z ROGALIKAMI''
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 18 maja 2014 mnie zawsze tez nie wychodzą z kisielu tak różowe jakbym chciała, pocieszmy się tym, że widocznie mniej sztucznych barwników dodają ;-), ciasto wygląda przepysznie i na pewno pokuszę się niedługo o jego zrobienie, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń