Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pawi Ogon (siostry Anastazji)

Ciasto Pawi Ogon (siostry Anastazji)

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2819

Dodano:

Odsłon: 35940

To ciasto miałam na oku już od dłuższego czasu. Trochę pozmieniałam – w internecie krążą wersje biszkoptowe albo takie z ciastem miodowym. Ja gdzieś tam sięgając do Makowych Wydam sprzed tygodnia wykorzystałam tu ciasto a’la babkowe (bez jajek). Jest trochę cięższe od tradycyjnego biszkoptu, ale zbliżone do babki na oleju a nie ciasta kruchego. Dopiero gdy ciasto kroiłam, przy zdejmowaniu obręczy skojarzyło mi się ono z innym moim wypiekiem, a dokładniej z Oczami Carycy. Czy tylko ja czuję tu wizualne podobieństwo (smakowe poniekąd też, choć nie do końca)? Różnica jest taka, że w „ogonie” kremu jest w sam raz, kawa gdzieś tam się smakowo nie plącze, a mimo, że z ciastem jest niby więcej pracy to jest to praca hm… przyjemniejsza. Zaczęłam tu kombinować z galaretką – nie byłabym sobą gdybym nie chciała czegoś ulepszyć. Tym razem na szczęście wyszło, choć na zdjęciach efekt jest mniej spektakularny. W każdym przepisie na który się natknęłam zalecano użyć dwie galaretki w tym samym kolorze, oczywiście nie posłuchałam ;) Jak to się szczęśliwie skończyło możecie zobaczyć na zdjęciach i mam nadzieję – będziecie chcieli wypróbować w domu.

Składniki

  • ciasto
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego/winnego
  • 60 g oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • Roladki
  • 150 g masła/ margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 4 – 5 łyżki śmietany
  • 500 – 550 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 i 1/3 szklanki mielonych/siekanych orzechów włoskich
  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 6 łyżek cukru (120 g)
  • 200 g masła (min. 82% tł.)
  • 2 – 3 łyżki ajerkoniaku
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki (rozpuszczonej w 300ml wody)
  • 1 opakowanie zielonej galaretki (rozpuszczonej w 300ml wody)
  • polewa czekoladowa
  • posiekane orzechy włoskie
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy płynne składniki z cukrem. Mąkę przesiewamy z sodą i dodajemy do ciasta. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Foremkę o wymiarach 25 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (około 25 minut). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa placki.

  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na 3 porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt a następnie smarujemy 1/3 słoiczka powideł i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku (35cm lub tyle ile ma foremka). Roladki umieszczamy w foremce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zezłocenia. Przed przełożeniem, studzimy i odcinamy końce.

  3. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę i cukier, opcjonalnie ekstrakt. Resztę zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy pozostałą część ciągle mieszając. Taki budyń studzimy, a masło wyjmujemy z lodówki (ma być w temp. pokojowej). Miękkie masło miksujemy, dodajemy ajerkoniak do smaku a następnie po łyżce przestudzonego budyniu.

  4. Składanie:
    1 blat ciasta
    1/2 kremu
    3 roladki, ułożone w równych odstępach
    tężejąca galaretka wlana pomiędzy roladki:
    - na spód wylewamy 1/3 niebieskiej galaretki
    - do miseczki z niebieska galaretką wlewamy kilka łyżek zielonej i przekładamy połowę na niebieską galaretkę
    - do zielono – niebieskiej galaretki dodajemy połowę zielonej, mieszamy i wylewamy całość na ciasto
    - na wierzch wlewamy zieloną galaretkę, gdy poprzednie zaczną nam tężeć
    => uzyskujemy efekt „ombre” i wkładamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki
    wykładamy pozostałą część kremu (zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu)
    2 blat ciasta
    cienka warstwa kremu
    polewa czekoladowa + orzechy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń