Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Piankowe Mleczko

Ciasto Piankowe Mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3057

Dodano:

Odsłon: 6503

Bajkowe, pastelowe, delikatne ciasto. Lekkie jak chmurka, podobnie też smakuje. Wizualnie jak i smakowo pierwsze skrzypce grają tu pianki w czekoladzie, u mnie o smaku cytrynowym – właśnie takie wpasują się w to ciasto idealnie. Wygląda ciekawie – prawda? Mimo, ze wszelkimi sposobami byłam odwodzona od zrobienia takiej a nie innej dekoracji, ja właśnie taki efekt chciałam uzyskać. Cukierkowy. Wykorzystując blaszkę o wymiarach mniej więcej 25 na 35 cm i układając pianki w 4 rządkach, jedno pudełko będzie wystarczające. Ja parę razy w roku dostaję je na różne okazje, a jako, że słodyczy nie jadam to wykorzystuję je właśnie do tego rodzaju ciast. Inni domownicy wsuwają je wręcz na pudełka stąd w dekoracji pojawiły się dwa smaki (drugi musiałam dobrać w nowego pudełka). Ciasto gorąco polecam choćby z tego względu, że wykonuje się je wbrew pozorom dosyć szybko, a uzyskuje się niebanalny efekt. Właśnie te cechy czynią je idealną propozycją na komunijny stół.

Składniki

  • Biszkopt
  • 3 duże jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pianka (X2)
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej (druga warstwa z galaretką truskawkową lub poziomkową)
  • 100 ml gorącej wody
  • dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 400 – 450 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie pianek w czekoladzie o smaku cytrynowym (380 g)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie powoli dodajemy cukier. Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Maki przesiewamy i mieszamy z wiórkami, dodajemy mieszając łyżką do masy, na końcu wlewamy olej. Biszkopt pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez 20 – 25 minut z zrumienienia. Studzimy.

  2. Galaretkę zalewamy gorąca wodą a następnie ogrzewamy na niewielkim płomieniu i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, ale galaretka nie może zacząć tężeć! W międzyczasie ubijamy śmietankę na sztywno. Cienkim strumieniem, miksując na średnich obrotach miksera wlewamy galaretkę do śmietanki. Masę wykładamy na biszkopt.

  3. Pianki układamy w 4 rzędach, jedna z drugą. Gdy masa agrestowa stężeje, wylewamy na nią przygotowaną i wystudzoną galaretkę cytrynową (z dodatkiem żelatyny). Ciasto wstawiamy do lodówki, w międzyczasie przygotowujemy krem truskawkowy. Wylewamy go na wierz, zakrywając wszystkie pianki. Pozostałe pianki (około 7 sztuk) kroimy na dowolne kawałki i układamy na wierzchu ciasta. ciasto po 2 – 3 godzinach chłodzenia powinno być gotowe do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joleczka78 17 maja 2016 Czy do kremu truskawkow ego też 400 ml śmietany czy 200?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń