Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piaskowe z truskawkami

Ciasto piaskowe z truskawkami

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1034

Dodano: 25.06.2017

Odsłon: 8403

Ciasto, które spotkało się z lekkim zaskoczeniem w moim domu. Bo jak to, ciasto piaskowe z truskawkami? Zwariowałaś? Nie wyjdzie! A jednak postanowiło zrobić na przekór i się udać :) W sumie dość kruche ciasto piaskowe, a do tego soczyste truskawki... wbrew pozorom bardzo się polubili :) Smak jest rewelacyjny i wprost nie można się od niego oderwać :) już wieczorem w dniu pieczenia nie było po nim śladu, takie było niedobre!!!

Składniki

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 porządne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju (zamiast roślinnego można użyć kokosowego, też będzie super)
  • sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 6 jajek
  • ok. 0,5kg truskawek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski razem z cukrem i masłem. Porządnie razem ubijamy, aż drobinki cukru staną się niemal niewidoczne. Następnie ostrożnie, cienką strużką dolewamy olej, nie przerywając ubijania. Kiedy już masa stanie się puszysta, jednolita i lśniąca, do michy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie się wydawało za suche, ale tak ma być :) Dodajemy sok i skórkę z cytryny, miksujemy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem, mikserem na najniższych obrotach, łyżką lub łopatką. Całość przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i równamy wierzch.

  2. Na wierzchu układamy umyte i odszypułkowane truskawki.
    Pieczemy około 50-55 min w 170 stopniach. Z termoobiegiem pewnie będzie szybciej ;)

    Upieczone, studzimy w foremce. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami.
    Jedzmy póki jest, bo zaraz zniknie ;)



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń