Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piegusek

Ciasto piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 483 Ocena: 5902

Dodano:

Odsłon: 921

Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru białek po tłustym czwartku. Ciasto jest miękkie, delikatne i puszyste. Przygotowanie go, zajmie chwilkę.

Składniki

  • 10 białek, 2 żółtka, 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kopiatych łyżek mąki, 4 łyżeczki oliwki
  • 4 łyżki maku
  • 3 łyżki skórki z pomarańczy, szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z solą na sztywno.
    W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami na kogel-mogel
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Do masy z żółtek stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i białka, mieszając na najniższych obrotach.
    Na końcu wsypujemy mak i skórkę z pomarańczy i mieszamy już tylko łyżką.

    Piekłam na papierze do pieczenia. 25 minut w 150 *C z termoobiegiem i 20 minut w 100 * C z grzaniem od dołu. Nie wyjmowałam od razu z pieca. Należy jeszcze potrzymać około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.
    Składniki na formę o wymiarach 25/12 cm

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń