Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piegusek na białkach

Ciasto piegusek na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 7025

Dodano:

Odsłon: 17038

Ciasto piegusek na białkach
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i miksujemy po kilkanaście sekund po każdej partii dodanego cukru.

    Mikser odkładamy. Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając oraz opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny.

    Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń