Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 1880

Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • duża łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jasna:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu
  • Masa ciemna:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki nutelli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy to 33×24 cm.

    Masło roztapiamy w rondelku z cukrem. Dodajemy do nich mleko i kakao. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy dokładnie z wystudzoną masą kakaową. W misce ubijamy na sztywno białka, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do piany dodajemy masę kawową i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników.

  3. Na samym końcu ucieramy dokładnie mascarpone z nutellą i zabieramy się za składanie ciasta.

  4. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą jasną masę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy ciemną masą. Jeśli używamy bakalii to możemy je ułożyć na samej górze. Odstawiamy ciasto w zimne miejsce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 stycznia Na poświąteczny czas ciasto pycha!:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia Do 18-tej jeszcze chwila, więc chętnie skubnę od Ciebie taki talerzyk, bo pysznie wygląda ;D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń