Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pleśniak

Przepis dnia 2018-04-22
Ciasto Pleśniak

Autor: mona83

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 446

Dodano: 17.04.2018

Odsłon: 7586

Ciasto Pleśniak piekę od dawna ale w tradycyjnej wersji z dżemem. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny.

Składniki

  • margaryna 25 dkg
  • jajka 4 szt.
  • mąka 3 szkl.
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 2/3 szkl.
  • cukier puder 3 łyżki
  • szczypta soli
  • kakao 2 łyżki
  • wiśnie z kompotu lub mrożone 20 dkg
  • orzechy włoskie 10-15 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na około godzinę.

  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki)
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy lub rozwałkować na wielkość blachy. Położyć odsączone wiśnie i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

  3. Piec około 45 minut w temperaturze 175ºC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń