Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pleśniak z dżemem wiśniowym

Ciasto Pleśniak z dżemem wiśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 657

Dodano:

Odsłon: 374

Ciasto Pleśniak jest jednym z moich ulubionych, gdyż łączy w sobie wilgotność ciasta kruchego oraz kwaśny smak konfitur.Ciasto pleśniak u mnie w domu podaje się podczas komunii oraz przyjazdu wyjątkowych gości.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru pudru oraz 5 żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
    Jasne ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia(wyłożonej papierem do pieczenia). Następnie smarujemy dżemem wiśniowym, na który ścieramy ciasto kakaowe.
    Z białek ubijamy pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Pianę z białek układamy na ciemne ciasto. Na pianę ścieramy ostatnie jasne ciasto. Całość pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń