Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak ze śliwkami

Ciasto pleśniak ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 6965

Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty, czy kubka ciepłego mleka.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • Mąka pszenna - 4 szklanki
  • Masło lub margaryna - 250 g
  • Żółtko jaja kurzego - 4 sztuki
  • Cukier puder - 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 1 łyżka
  • Beza:
  • Białko jaja kurzego - 4 sztuki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Owoce:
  • Śliwki - ok. 600 g, może być więcej
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Cynamon do posypania (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem/margaryną. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i zagniatać całość, tworząc okruchy.

  2. Gdy ciasto będzie jeszcze sypkie, podzielić je na trzy części, przy czym jedna powinna być trochę większa niż pozostałe.

  3. Większą częścią ciasta wylepić formę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Do jednej z pozostałych części dodać kakao i zagnieść, tworząc kulę. Przy dłuższym zagniataniu kolor ciasta będzie jednolity, krótsze spowoduje, że uzyskamy jasno-ciemne wzory. Drugą z pozostałych części również zagnieść i umieścić obie w zamrażalniku, najlepiej na ok. 30 minut.

  5. Śliwki przepołowić, usunąć z nich pestki i ułożyć owoce skórką do dołu na cieście umieszczonym w formie. Każdą połówkę śliwki posmarować lekko sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem.


  6. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po jednej łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstej masy, a następnie wmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

  7. Zamrożone ciemne ciasto zetrzeć na tarce na śliwki.

  8. Na ciemnym cieście delikatnie rozłożyć bezę.

  9. Na bezę zetrzeć zamrożone jasne ciasto.

  10. Umieścić całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec przez ok. 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń