Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ na nowo odkrywamy dobroczynne właściwości pokrzywy, postanowiłam wykorzystać je również w słodkościach :) Polecam :)
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35910
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 151
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 309
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35910
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 151
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 309
Składniki
Pokrzywę myję i blenduję. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodaję dżem i zblendowaną pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję. Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (40 x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję tłuszczem) i wylewam ciasto. Piekę 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczam w 350 ml wody. Galaretkę porzeczkową w 450 ml wody. Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę tak, żeby uzyskać płaską powierzchnię. Ciasto nasączam wodą z cytryną. Śmietankę ubijam i dodaję do niej wystygniętą i lekko tężejącą już galaretkę przezroczystą. Mieszam. Na ciasto wylewam śmietankę wymieszaną z galaretką. Wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie. Następnie na śmietankę wylewam wystygniętą i lekko tężejącą już galaretkę porzeczkową. Całość wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Po 2 godzinach ciasto jest gotowe. Smacznego :)