Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3406

Dodano:

Odsłon: 628

Robiąc ostatnio porządki w naszych przepisach natknęłam się właśnie na ten. Może to i nie pora na migdały i pomarańcze...ale co tam. Przepis bardzo mi się spodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był;) Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować

Składniki

  • 5 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 4 jajka
  • 10 dkg startych migdałów
  • 3 pomarańcze
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 22 czerwca 2014 Pyszne smaki pojawiają się w tym cieście, coś dla mnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń