Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 12444

Aromatyczne, wilgotne i mało pracochłonne ciasto.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańcze zalewamy wodą w garnku, następnie gotujemy do miękkości i czekamy aż wystygną, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem ze skórką - usuwając jedynie ewentualne pestki.

  2. Jajka ubijamy z powoli dosypywanym cukrem puderem ( przesianym) i cukrem migdałowym. Następnie dodajemy nasze masło ( możemy je stopić w mikrofali, ale musimy uważać, żeby nie było gorące). Wymieszać z jajkami i powoli dodawać naszą mąkę ( przesianą) z proszkiem do pieczenia. Naszą gęstą masę '' doprawić'' paroma kroplami olejku, dodać papkę z pomarańczy i wymieszać. Na koniec dodać nasze mielone migdały

  3. Naszą pachnącą masę przełożyć do formy i piec w temp 180 C aż do momentu kiedy patyczek którym nakłuwamy ciasto będzie suchy. Smacznego :)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 lipca 2010 Już wyobrażam sobie, jak pięknie pachnie - nie tylko ciasto, ale cały dom ;) Bardzo ciekawy przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń