Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Poranna Rosa

Przepis dnia 2015-11-26
Desery

Autor: DziablicaWKuchni

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2058

Dodano: 21.11.2015

Odsłon: 49070

To jest jedno z tych ciast, które kuszą swoim wyglądem, do tego jest całkiem smaczne. dodatek kokosu jest wyczuwalny, aczkolwiek nie dominuje. Osoby, które nie wiedzą, że użyty został twaróg, najprawdopodobniej nie zwrócą na niego nawet uwagi. Jeżeli kremówkę ubijemy trzepaczką, możemy poradzić sobie nawet bez miksera. Nie potrzeba tu niezwykłych umiejętności, a efekt cieszy oko :) Aby uzyskać możliwie ładny wzór po przekrojeniu, warto kuleczki wkładać w sposób uporządkowany. I dwa słowa o dekoracji z kakao – przygotowałam ze zwykłego kartonu wzorek, który następnie wycięłam. Aby nadać trwałości, karton zabezpieczyłam taśmą. Najlepiej dekorować ciasto po schłodzeniu, wtedy kakao nie nabierze również wilgoci.

Składniki

  • Kulki serowo – kokosowe:
  • 300 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 70 -80 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • kaszka manna(opcjonalnie)
  • Ciasto:
  • 30 dag margaryny (temp.pokojowa)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao +2 łyżki mleka
  • Na wierzch:
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (namoczone w niewielkiej ilości wody)
  • kakao do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twarożek ugniatamy widelcem, lub mielimy, dodajemy cukier i żółtka, dokładnie mieszamy. do samy dodajemy stopniowo kokos, gdyby finalnie nie osiągnęła konsystencji z której da się ulepić kulkę – dodajemy odrobinę kaszki manny. Zwilżonymi wodą rękami formujemy kulki – u mnie 24. wkładamy na kilak godzin do zamrażarki.

  2. Margarynę ucieramy z cukrem i jajami – do połączenia się składników, nie należy tu niczego napowietrzać. Naprzemiennie dodajemy śmietanę i mąkę przesianą i wymieszana z sodą. 2/3 ciasta umieszczamy w prostokątnej blaszce, do pozostałej części dodajemy kakao wraz z mlekiem i mieszamy – wykładamy na jasną część. w cieście zatapiamy kulki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, studzimy.

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietanki. Wykładamy na wystudzone ciasto i chłodzimy w lodówce, przed podaniem posypujemy kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monia2016 27 lutego 2016 W składnikach na ciasto podana jest 1 i 1/2 szklanki śmietany,o jaką śmietanę chodzi? :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 21 listopada 2015 Fajne,mnie się podoba,ale inaczej bym nazwała -)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń