Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka

Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 5639

Dodano:

Odsłon: 4458

Zapraszam na ciasto, które szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama bardzo często je robiła na różne rodzinne imprezy itp. Ciasto jest leciutkie, piankowe, mleczne, nie za słodkie. Łatwe do zrobienia, polecam

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm BISZKOPT (można pominąć i wykorzystać okrągłe biszkopty)
  • -3 jajka -1 szkl mąki pszennej tortowej -6 łyżek oleju -6 łyżek wody
  • -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • WARSTWA I -1 galaretka malinowa -400ml wrzątku -1 łyżka żelatyny
  • -2 łyżki cukru pudru (płaskie) -200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • WARSTWA II -1 galaretka agrestowa -400ml wrzątku -1 łyżka żelatyny
  • -2 łyżki cukru pudru (płaskie) -200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • DODATKOWO -2 galaretki malinowe -750 ml wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki.

    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni.

    Biszkopt studzimy.

  2. Następnie do miski dajemy 400ml wrzątku, łyżkę żelatyny i galaretkę malinową. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
    Gdy galaretka zacznie powoli gęstnieć do miski dajemy 200ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego i ubijamy je chwilę aż zgęstnieje i zwiększy objętość, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie wlewamy gęstniejąca galaretkę i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki by masa stężała na około 20 minut.

  3. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę-agrestową.
    Robimy to identycznie jak pierwszą, czyli galaretkę z żelatyną zalewamy 400ml wrzątku, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy, dodajemy cukier puder i gęstniejącą galaretkę. Wylewamy na warstwę malinową.
    Odkładamy do lodówki do stężenia.

  4. Do miski dajemy 2 galaretki malinowe i 750ml wrzątku. Mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
    Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

  5. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin i gotowe.
    Bardzo leciutkie i pyszne ciasto. Orzeźwiające, nie za słodkie, mleczne. Pięknie wygląda i na pewno każdemu zasmakuje. Bardzo polecam i życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń