Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pudding czekoladowy z bitą śmietaną - przepis

Ciasto pudding czekoladowy z bitą śmietaną - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 11239

Przepis jest banalnie prosty i każdy go spokojnie zrobi. Ja wykorzystałam ciastka z masłem orzechowym, które wykonałam wcześniej, ale Wy jeśli nie macie ochoty piec można kupić gotowe np. maślane, waniliowe lub inne. Ważne, aby były to ciastka kruche, które będzie można łatwo pokruszyć. Zaznaczam jednak, iż z ciastkami orzechowymi smakuje wspaniale i warto włożyć trochę wysiłku, aby móc się później rozkoszować smakiem

Składniki

  • SKŁADNIKI NA PUDDING CZEKOLADOWY:
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 78 g gorzkiej czekolady
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • DODATKOWO:
  • ok. 300 g ciastek kruchych np. maślanych ( ja dałam ciastka z masłem orzechowym, przepis podaję poniżej )
  • ok. 15 szt. biszkoptów
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • kilka kostek czekolady do starcia na wierzch
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy stopniowo do ubitych białek. Na koniec łączymy białka z ekstraktem z wanilii. Ciepłe mleko z czekoladą dodajemy powoli do masy białkowej, cały czas miksując. Połączoną masę gotujemy do pojawienia się bąbelków, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa stanie się gęsta, cały czas mieszając. Ciastka kruszymy w blenderze lub wałkiem. Dodajemy roztopione masło i łączmy, aż ciastka wchłoną masło i staną się wilgotne. Pucharek wykładamy warstwą ciasteczkową do wysokości ¾ naczynia. Na warstwę z ciastek układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Wylewamy powstałą masę czekoladową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Po schłodzeniu masy nakładamy na wierzch masę śmietanową. Kostki czekolady ścieramy na wierzch tarką lub tak jak ja obieraczką do ziemniaków ( okazała się przydatna do czegoś innego ). Schładzamy min. 2-3 godz, a najlepiej wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego.

  2. CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM:ILOŚĆ: ok. 20 ciasteczek1 ½ szklanki mąki0,5 łyżeczki sody¼ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta gałki muszkatołowej113 g masła0,5 szklanki masła orzechowego¾ szklanki cukru1 jajko0,5 szklanki cukru do obtoczeniaMąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką. Masło ubijamy na ja jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i masło orzechowe i ponownie ubijamy przez ok. 3 min. Do masy dodajemy jajko i łączmy. Po wymieszaniu stopniowo dodajemy suche składniki. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w cukrze i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko dociskamy widelcem tworząc kratkę. Pieczemy w 176 C przez ok. 12 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń