Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "3 bit"

Ciasto 3 bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 396

Dodano:

Odsłon: 73223

Ciasto "3bit" czyli 3 warstwy herbatników przełożone masą krówkową i budyniową. Całość pokryta jest bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Ciasto najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, wówczas herbatniki zmiękną, połączą się z masami i ciasto nabierze idealnego smaku.

Składniki

  • 1 puszka masy krówkowej (500g)
  • około 500 g herbatników
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 50-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • cukier puder (opcjonalnie do śmietany)
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (40-45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (40-45g)
  • 3/4 kostki miękkiego masła (180g)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masa budyniowa:

    500 ml mleka
    2/3 szklanki cukru (130g)
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (40-45g)
    3 łyżki mąki pszennej (40-45g)
    3/4 kostki miękkiego masła (180g)


    Przygotowanie masy budyniowej: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami oraz mąkami i powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 2 minuty na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu.

  2. Dno prostokątnej formy (36x24) wykładamy jedną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową (można wcześniej włożyć puszkę masy do gotującej się wody na kilka minut, wówczas masa krówkowa będzie lepiej się rozsmarowywała). Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę herbatników, na którą kładziemy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników.

  3. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan-fix. Można dodać cukier puder w/g uznania. Ubitą śmietanę wykładamy na trzecią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą.


    Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

benia4417 18 marca 2015 Pycha ciasto. nieraz robiłam tylko zamiast herbatników polecam dać krakersy. Jest mniej słodkie i swietnie się komponuje ze słodyczą.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloe 08 lutego 2015 Bardzo zdrowe i niskokaloryczne, polecane na obniżenie cholesterolu. Raczej nie powinno się przypalić. Robią go wszystkie mistrzynie cukiernictwa.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 lutego 2015 Ciasto można zrobić wcześniej,ale niestety nie posiadam sejfu,a w lodówce nie ma szans,żeby przetrwało choć pół dnia nietknięte.Wygląda idealnie -)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń