Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Ananasek"

Ciasto Ananasek

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 196

Ciasto z masą budyniową z soku z ananasa i ananasem. Ciasto na biszkopcie z bezą z kokosem.Ciasto bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -2 łyżki wody -1 szklanka cukru -1 szklanka mąki
  • -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz. -2 łyżki oleju
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 puszka ananasów -3 budynie waniliowe
  • BEZA:
  • - 4 białka - 1 szklanka cukru - 150 g wiórek kokosowych
  • ESY-FLORESY:-polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Do białek wlać wodę i ubić, potem z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubić. Stopniowo przesiewać mąki z proszkiem do jajek i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej i lekko wymieszać.Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem. Piec ok.25-30 min. w 175*.

    masa-Ananasy odsączyć z soku. Sok uzupełnić do 1 l. wodą i ugotować budynie.Troszkę przestudzić i wylać na biszkopt.

  2. Owoce pokroić w kostkę. następnie rozrzucić na budyniu i ostudzić.

  3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Domieszać kokos i wyłożyć na budyń. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175* i podpiec bezę na złoty kolor.

  4. Zimne ciasto polać, polewą w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń