Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Arbuz"

ciasto Arbuz

Autor:

Przepisów i artykułów: 506 Ocena: 17371

Dodano:

Odsłon: 4972

szpinakowe ciasto, bita śmietana z serkiem kremowym oraz galaretka z jagodami to właśnie ciasto "Arbuz" W sam raz na gorące dni...Zamiast jagód do galaretki można dodać czekoladowe groszki... Ciasto robiłam w małej tortownicy o średnicy 18cm.

Składniki

  • ciasto: 1/3 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 150 g szpinaku (ja miałam mrożony)
  • krem: 200 ml śmietany 36%
  • 150 g serka kremowego
  • cukier puder do smaku
  • dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa
  • jagody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy na situ, odciskami i blendujemy na w miarę gładką masę. Jajka z cukrem ubijamy na puch. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.

  2. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić, dodać serek i cukier puder do smaku

  3. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wody.

  4. Na zimne ciasto wykładamy krem. Na kremem i układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń