Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Cielaczek"

Przepis dnia 2015-03-08
Ciasto Cielaczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 441

Dodano:

Odsłon: 58686

Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.

Składniki

  • * Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • * Składniki na masę serową
  • 500 - 600 g zmielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masa serowa:

    Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.

  2. Ciasto:

    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej.

  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń