Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Cuszima" Siostry Anastazji

Ciasto Cuszima Siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6514

Dodano:

Odsłon: 10209

Bardzo znane ciasto tortowe w/g przepisu Siostry Anastazji.Kilka razy go robiłam, teraz trochę zmieniłam. Ciasto pracochłonne ale warto bo przepyszne.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • - 5 jajek -1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • - 4 jajek -1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • - 3 szklanki mleka - 2 waniliowe budynie -5 łyżek cukru
  • -1 cukier ze skórką pomarańczową (15 g) - 300 g masła
  • PIANKA Z TRUSKAWKAMI:
  • - 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone )
  • - 3 galaretki truskawkowe -3 szklanki wody
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • -250 ml. śmietany 30 % -400 g. jogurtu greckiego
  • - 2 galaretki truskawkowe -2 szklanki wody
  • CIASTKA:
  • - ok. 250 g. okrągłych biszkoptów
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g.mlecznej czekolady -50 g. masła
  • -2 łyżki śmietanki 30 %
  • ESY-FLORESY: -100 g.polewy białej w pastylkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować.Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3Ox40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min. w 180 *. Biszkopt jasny, upiec tak samo jak ciemny, tylko bez kakao.Biszkopt ciemny włożyć do tej samej blaszki, lecz zabezpieczonej wyżej papierem.

  2. masa budyniowa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń wystudzić,od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą. Miękkie masło zmiksować dodając po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.

  3. pianka z truskawkami- Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Truskawki umyć i pokroić na kostkę. Truskawki dodać do galaretki, mieszać od czasu do czasy do lekkiego tężenia. Połowę wylać na masę w blaszce.

  4. Poukładać biszkopciki.

  5. Wylać resztę galaretki i schłodzić.

  6. pianka truskawkowa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z jogurtem i tężejącą galaretką. Wyłożyć na stężałą piankę z truskawkami.

  7. Przykryć drugim biszkoptem, ale górą do dołu. Warstwa polewy będzie równiejsza.

  8. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady wraz z masłem i śmietanką.Ostudzić do płynnego i rozsmarować na biszkopcie.

  9. esy- Białą polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Trochę ostudzić, pognieść w dłoniach torebkę, obciąć troszkę jej róg. Polać ciasto w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń