Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Dzidziuś"

Ciasto Dzidziuś

Autor: edzia_13

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 429

Dodano: 06.04.2013

Odsłon: 39025

Ciasto jest idealne dla osób nie przepadających za słodkościami

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 3 szkl. mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 9 łyzek cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 2 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka, dodać cukier i nie przerywając dodawać kolejno żółtka i zmieszane dwie mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 30 min. w temperaturze 180 stopni.

  2. Kaszę ugotować z mlekiem i cukrem pudrem i odstawić do wystygnięcia. Zimna kasze utrzeć z kostką margaryny, do kremu dodać wyciśnięty sok oraz startą skórkę z cytryn. Masą przełożyć biszkopt, wierzch ciasta posypać startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń