Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eleganckie, a zarazem lekkie ciasto przełożone delikatnym kremem i galaretką, z subtelnym, kwaskowym akcentem konfitury żurawinowej.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Biszkopty: Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, a w przypadku ciemnego biszkoptu także z kakao. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-35 minut, a następnie wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć wodą wymieszaną z konfiturą żurawinową.
Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, włożyć do lodówki i mieszać od czasu do czasu. Gdy galaretka zacznie tężeć, ostrożnie wyłożyć ją na nasączony dolny blat ciemnego biszkoptu i włożyć ciasto do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przykryć ją jasnym biszkoptem i nasączyć go połową ponczu z sokiem cytrynowym.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie, ciągle ubijając, dodawać partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. ¾ kremu wyłożyć na jasny biszkopt, wyrównać i przykryć górnym blatem ciemnego biszkoptu. Nasączyć biszkopt resztą ponczu z sokiem cytrynowym. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać wystudzoną czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka. Dodatkowo można udekorować ciasto czekoladowymi cukierkami.
Wstawić ciasto do lodówki do momentu stężenia kremu.