Do góry

Desery Przepis na:

CIASTO "FALA"

CIASTO FALA

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6771

Dodano:

Odsłon: 57003

Ciasto kakaowe z dodatkiem białego wina z serowym wierzchem wygląda efektownie i jest bardzo puszyste. Warto wypróbować na zbliżające się święta.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier, wino, 2 łyżki wody i kakao zagotować na wolnym ogniu. Po wystudzeniu zmiksować z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodając po jednym żółtku. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blachę o wym. 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto

  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i serem. Dodać 4 żółtka, grysik i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową

  3. Łyżką nakładać masę serową na ciemne ciasto, tworząc niepołączone ze sobą kleksy. W ten sposób powstaną czarno białe fale. Ciasto piec w tem.160 st.C przez ok.1,5 godz. Życzę SMACZNEGO!

  4. Moja rada: do masy serowej można dodać zapach np. pomarańczowy lub waniliowy. Po upieczeniu ciasto zostawiam w otwartym ppiekarniku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

serojad 24 marca 2014 bardzo lubie ciasta z dodatkiem sera. U mnie sr to podstawa i robie go sama. Polecam tą stronę http://winoiser.com/ dobre przepisy na blogu są i produkty też dobre i tanie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 08 maja 2011 Dodam, że ja piekłam je przez godz w temp ok. 180 stopni w piekarniku bez termoobiegu i tak jest ok. I jeszcze na wierzch dałam polewę. Mniam, mniam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 08 maja 2011 Robiłam je wczoraj ale z 75 dag sera (akurat tyle miałam pod ręką) i zwiększyłam wszystkie inne składniki masy serowej również o połowę, dodając jeszcze sok z cytryny. Ciasto jest smaczne, chociaż fale raczej mi nie wyszły. Następnym razem zrobię z 1 kg sera, nie widzę w tym żadnego problemu jeśli piecze się je w dużej blaszce. No i jeszcze zamiast wina dałam mleko... Polecam do sobotniej, popołudniowej herbatki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 16 kwietnia 2011 Ok dziekuje za info nie będe więc kombinowac zrobie wersje jaka jest podana zrobie na święta i napisze co mi wyszło !!!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 kwietnia 2011 Jolakamil ciemne ciasto faktycznie wychodzi wysokie. Co do sera też chciałam kiedyś zrobić z 1kg., ale yrochę się bałam, bo wtedy trzeba wszystkie składniki podwoić. Brzoskwiń jednak nie radzę dodawać, chyba, że zrobisz sam sernik z brzoskwiniami. Serdecznie pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 15 kwietnia 2011 Witam Irma mam pytanko czy to ciasto wychodzi takie wysokie czy mi sie wydaje ??Na zdjęciu jest takie wyższe chodzi mi o tą kakaową częsc i tak sie zastanawiam jak bym dała kg sera i np do sera brzoskwinie to chyba przesadze co???co myślisz???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 kwietnia 2011 Tak Anno ,grysik to kasza manna. Pozdrawiam świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna_82 14 kwietnia 2011 ja jeszce zapytam co to jest grysik, kasza manna ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 13 kwietnia 2011 Dziękuje bardzo za szybka odpowiedź i pozdrawiam zrobie na świeta to dam znac co mi wyszło-)ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń