Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Fale Dunaju"

ciasto Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 17535

Dodano:

Odsłon: 6068

...ciasto stare jak świat i chyba wszystkim znane. Ja wieki go nie piekłam. Piekłam w blaszce 25x27cm ale można upiec w większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. U mnie z czereśniami...

Składniki

  • ciasto: 5 jajek
  • 250g miękkiego masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • krem: 0,5 litra mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • mała paczka cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • dodatkowo: wiśnie, czereśnie ok 300g
  • polewa czekoladowa: 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
    Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
    Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.

  2. Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.

  3. Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń