Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Jaffa"

ciasto Jaffa

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4275

Dodano:

Odsłon: 47349

przepis na serbskie ciasto z dodatkiem pomaranczy. Soczyste, slodkie, dzieciaki je uwielbiaja :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zanim przystapimy do wykonania ciasta, nalezy wyszorowac pomarancze i cale (ze skorka) wlozyc na min. 12h do zamrazarki. Jaja ubic mikserem na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac dalej, do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac olej, ubic mikserem az masa sie polaczy, dodac mleko i ubijac dalej. Do masy stopniowo dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajac drewniana lyzka. Tak przygotowana mase wylac na duza, prostokatna blache z piekarnika natluszczona olejem. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 15-20 min, az do zrumienienia- sprawdzic wykalaczka.

  2. Upieczone, zimne ciasto przeciac na pol, jedna polowe rozdrobnic rekami i wsypac do miski. Na tarce o drobnych oczkach zetrzec dwie zamarzniete pomarancze (razem ze skorka), a 200 ml wody zagotowac z 300g cukru. Do rozdrobnionego ciasta wsypac starta pomarancze, wlac wode z rozpuszczonym cukrem, wymieszac najpierw drewniana lyzka, a potem rekami.

  3. Polowe ciasta posmarowac dzemem (dzieki niemu warstwa pomaranczowa przyklei sie do ciasta), na to wylozyc warstwe z pomaranczami, wyrownac rekoma. Na parze rozpuscic czekolade z olejem i mlekiem, polac wierzch ciasta, schlodzic w lodowce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

i20918 19 stycznia 2013 Fajne ciasto tylko skorupki jaj mnie trochę w język drapały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

steniamus 06 listopada 2012 Dziękuję za przepis.
Rewelacyjne ciasto i wcale nie pracochłonne. Godne polecania nawet nowicjuszom pieczenia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

steniamus 06 listopada 2012 Dziękuję za przepis. Ciasto rewelacyjne, godne polecenia i wcale nie takie pracochłonne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 30 października 2012 Bardzo ciekawy przepis,uwielbiam pomarańcze więc wypróbuję na 200 %
Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 24 października 2012 tarcie pomaranczy jest faktycznie ciezkie :) i przyznam, ze rozwazalam uzycie blendera, ale nie mam pewnosci, czy otrzymalibysmy to samo, co poprzez starcie, dlatego wolalam nie ryzykowac i zrobilam wszystko wg instrukcji ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 października 2012 Oj, brzmi bardzo zachęcająco, uwielbiam cytrusowe ciasta. Szkoda, że takie pracochłonne. Rozdrabniałam kiedyś połowę ciasta (na potrzeby ciasta a la kopiec kreta) i obiecałam sobie "nigdy więcej" ;)), tarcie pomarańczy też jest chyba ciężkie. Może można pomóc sobie blenderem czy wyjdzie "sieczka"?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 października 2012 Pracochłonne,ale myślę,że warto bo brzmi bardzo smacznie a i zdjęcie zachęca do zrobienia tej pychotki.Zrobię na pewno,5:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 21 października 2012 Bardzo intrygujący przepis,ciasto wygląda super.Już mnie kusi żeby zrobić.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_black 21 października 2012 Ciasto wygląda pysznie i pewnie tak smakuje ,tylko czy można olej zastąpić masłem ? Nie lubię oleju ,ani oliwy w niczym :) Pracochłonne jest ,ale warte spróbowania ,masz 5 ,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń