Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Jamajka"

Ciasto Jamajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3922

Dodano:

Odsłon: 9132

Ciasto pracochłonne,ale przepyszne. Ciasto z biszkoptami budyniowymi. Ciasto z bananami i galaretka. Ciasto z kremem stracciatella i mascarpone.Ciasto tortowe.

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY: 2 X :
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie czekoladowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA:
  • -słoiczek marmolady lub powideł
  • BANANY I GALARETKA: -ok.11 bananów
  • -1/2 cytryny -4 galaretki cytrynowe -4 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLA:
  • -660 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -7 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -100 g. czekolady z nadzieniem jogurtowym -50 g. czekolady z orzechami
  • KREM Z MASCARPONE:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -3 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DO POSYPANIA:- 70 g. mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem po łyżce z cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Następny biszkopt, upiec tak samo. Jeden ułożyć w blaszce, zabezpieczonej papierem wyżej.

    Posmarować marmoladą lub powidłami. Dżem będzie za rzadki.

  2. banany i galaretka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Jak galaretką lekko stężeje, to dopiero banany obrać przekroić na pół i ułożyć na powidłach.Popryskać sokiem z cytryny.

    Zalać tężejącą galaretką.

  3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać ale już łopatką.Wyłożyć na galaretkę.

    Przykryć drugim biszkoptem. Można nasączyć jakimś sokiem albo sokiem z cytryny i wody.

  4. krem mascarpone-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt.

    Na górą zetrzeć czekoladę i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 18 lipca Nie robiłam go jeszcze,zawsze mam zrobić i zawsze wychodzi coś innego;-)Musi być pyszne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń