Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Niebiańska rozkosz"

Ciasto Niebiańska  rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2867

Dodano:

Odsłon: 15050

Ciasto na ciemnym biszkopcie z masą budyniową i kremem kawowym. Ciasto miękkie i przepyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -1/3 szklanki gorącej wody
  • -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej -1 łyżeczka cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • - 3 szklanki mleka -1 duży budyń krówkowy na 3/4 l. -1 łyżka mąki
  • -4 łyżki cukru brązowego -200 g masła -1 czekolada krówkowa
  • KREM KAWOWY:
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -1/2 szklanki gorącej wody
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki gorącej wody
  • -250 ml. śmietanki 30% -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 ml. jogurtu greckiego -500 g. serka mascarpone
  • DO POSYPANIA:-50 g. czekolady gorzkiej albo mlecznej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,do ubitych jajek i delikatnie wmieszać. Wylać na blachę 30x40 i piec ok. 25 min w 175*.
    Po upieczeniu biszkopt, obrócić zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki z nowym papierem .
    Biszkopt nasączyć kawą.

  2. masa-Budyń z mąką i cukrem, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń.Odstawić i w gorącym budyniu,rozpuścić czekoladę w kostkach a potem masło. Wymieszać do rozpuszczenia składników.
    Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić, do zastygnięcia.

  3. krem-Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Żelatynę w 1/3 szklanki rozpuścić i wlać do kawy.Mieszaninę ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki,ubić z cukrem pudrem,potem śmietan-fixem. Porcjami dodawać jogurt i serki, dalej miksując.Na koniec dolewać kawą z żelatyną i krótko zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie budyniowej.
    Na wierzch rozsypać,startą czekoladę. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 01 sierpnia Bardzo apetyczne ciasto. Nie słyszałam wcześniej o budyniu krówkowym. Dobrze wiedzieć, że jest taki:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń