Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "orzechowe" z płatków owsianych

Ciasto orzechowe z płatków owsianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 37

Dodano:

Odsłon: 3914

Pisałam, że pieczenie ciast tak mi słabo wychodzi, ale to jest ciasto, które wychodzi zawsze. I smakuje każdemu! Jest słodko-kwaskowate i kruche. Mniam. Uwielbiam je. To jest przepis mojej mamy, sprawdzany przez lata. I przez Nią i przeze mnie.

Składniki

  • Ciasto: 30 dkg mąki pszennej, 25 dkg tłuszczu (margaryna lub masło), 1 żółtko, 10 dkg cukru
  • Masa: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 kostki margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, kilka kropli olejku migdałowego, słoi
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z wymienionych składników zagnieść ręcznie ciasto. Ja zawsze tłuszcz podgrzewam i wlewam w formie płynnej do mąki, łatwiej mi tak zagniatać. Równomiernie wymieszane, gładkie ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.

  2. W tym czasie zrumienić płatki owsiane na patelni (bez tłuszczu). Trzeba cały czas uważnie mieszać, bo płatki mają tendencję do szybkiego przypalania. Do lekko zrumienionych płatków dodać 2 żółtka, cukier, olejek migdałowy i margarynę (też płynną, lekko przestudzoną). W wysokim naczyniu ubić pianę z pozostałych dwóch białek, a następnie wymieszać ją delikatnie łyżką z masą.

  3. Wyjąć z lodówki ciasto, wyłożyć nim blaszkę (trudno je rozwałkować, więc ja je częściowo wałkuję w blaszce, częściowo ugniatam palcami) tak, żeby powstały też 2-3 cm brzegi. Kiedy ciasto jest już ładnie i równiutko ułożone posmarować je powidłami lub dżemem a następnie na to wyłożyć masę i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok 150 stopni ok 40 minut, do momentu kiedy masa wyłożona na wierzch stanie się sztywna (da się w nią popukać), a ciasto po bokach ładnie zarumienione. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń