Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Panna Jagódka"

Ciasto Panna Jagódka

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 666

Dodano:

Odsłon: 2286

Przepyszne ciasto bez pieczenia. Zawdzięcza swoją nazwę warstwom delikatnej panna cotty i borówkowego musu.

Składniki

  • Ciastka maślane - 150 g
  • Masło - 70 g
  • Śmietana 30 % - 250 ml oraz 150 ml do dekoracji
  • Mleko - 250 ml oraz dwie łyżki
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • Galaretka jagodowa, ewentualnie truskawkowa - 1 szt
  • Woda - 100 ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Borówki amerykańskie świeże lub mrożone - 2 szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Ciastka maślane pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć okrągła formę o średnicy 26 cm, wykładając także boki formy, na wysokość ok. 4 cm, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.

  2. Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia.

  3. 250 ml śmietany zagotować z 250 ml mleka, cukrem i wanilią, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

  4. Po przestudzeniu masy schłodzić ją w lodówce, a gdy zacznie lekko tężeć, powoli wylać ją na spód ciasteczkowy i umieścić formę w lodówce do całkowitego stężenia masy.

  5. Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

  6. Po całkowitym wystudzeniu musu borówkowego wylać go na warstwę śmietanową i schłodzić w lodówce do stężenia.

  7. Gotowe ciasto udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Do dekoracji można także wykorzystać liście melisy lub mięty.

  8. Uwaga: W przypadku, gdy nie będziemy podawać ciasta od razu, w trakcie ubijania śmietany można dodać do niej rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę (1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody, a po spęcznieniu rozmieszać w ok. 30 ml gorącej wody).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń