Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Pijana śliwka"

Przepis dnia 2018-01-04
Ciasto Pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3583

Dodano:

Odsłon: 5957

Delikatny krem ze śliwkami na czekoladowy biszkopcie nasączonym alkoholem.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 4 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szkl.
  • mąka ziemniaczana 0,5 szkl.
  • cukier 0,5 szkl.
  • kakao 5 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masa:
  • margaryna 25 dag
  • mleko 700 ml
  • żółtka 3 szt.
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier puder 8 dag
  • budyń waniliowy 1 op.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • dodatki:
  • śliwki suszone 40 dag
  • alkohol 300 ml
  • polewa:
  • margaryna 0,5 kostki
  • cukier puder 5 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • śmietana 5 łyżek
  • żelatyna 1 łyżka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki zagotować w wodzie przez kilka minut. Odlać wodę. Zalać alkoholem. Może być to zwykła wódka, a także o smaku śliwkowym. Odstawić na 1-2 godz.

  2. Białka ubić na sztywną pianę. Potem dodawać żółtka i resztę składników i dokładnie wymieszać. Foremkę (20x30) wysmarować tłuszczem i lekko obsypać bułką tartą.
    Piec ok.20 min w 180st.

  3. Margarynę miksować z cukrem pudrem na puszystą masę.

  4. W 0,5 szkl. mleka wymieszać żółtka,obydwie mąki i budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mieszankę z budyniem. Zdjąć z ognia. I dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wystudzić.

  5. Wystudzoną masę budyniową dodawać porcjami do ubitej margaryny. Miksować na małych obrotach do uzyskania gładkiego kremu.

  6. Biszkopt nasączyć alkoholem, w którym moczyły się śliwki. Wyłożyć krem i powkładać w niego śliwki. Wstawić do lodówki na ok.1 godz.

  7. Margaryną rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, kakao i śmietanę.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do polewy i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Polać ciasto i wstawić do lodówki,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń