Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Pijane rodzynki" wg Ewy

ciasto Pijane rodzynki wg Ewy

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8063

Dodano:

Odsłon: 62945

Mój pomysł na to popularne ciasto, uwaga, jest w nim ponad 0,5 litra alkoholu :)

Składniki

  • biszkopt: 6 jaj (M)
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 gramowy)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 - 350 gramów rodzynek sułtańskich
  • 300 ml ulubionego alkoholu ( u mnie wiśniówka, sprawdzi się każdy od wódki do whisky)
  • budyń czekoladowy: 2 paczuszki budyniu czekoladowego bez cukru (razem 80 gramów
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • krem wiśniowy:
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
  • dodatkowo:
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • około 120 gramów okrągłych biszkoptów
  • około 1 - 3/4 szklanki alkoholu do nasączenia biszkoptów (nasączałam Martini Rosse)
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki wsypujemy do miski lub słoika, zalewamy szklanką alkoholu, przykrywamy, odstawiamy na 24 godziny.
    Biszkopt.
    Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.
    Potem dodajemy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury ubitych białek).
    Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, u mnie dokładnie 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy na blat. Powinien ładnie równiutko wyrosnąć, bez zbędnych górek.
    Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty.
    Rodzynki osączamy z alkoholu na sitku, zachowując alkohol.
    Spodni blat ciasta nasączamy alkoholem, smarujemy konfiturą.
    Gotujemy budyń.
    1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem, w reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy budynie, kakao. Kiedy mleko się zagotuje jednym ruchem wlewamy mieszankę i trzymamy na małym ogniu do zgęstnienia energicznie mieszając by nie powstały grudki, masę lekko schładzamy, a następnie wykładamy na blat posmarowany konfiturą.

  2. Na budyń układamy okrągłe biszkopty uprzednio maczając je w alkoholu (opisane wyżej 3/4 szklanki). Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
    Krem wiśniowy.
    Obie galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, schładzamy.
    Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy galaretkę, miksujemy na najwyższych obrotach.
    Masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim czarnym blatem.

    UWAGA: Jeśli masa po zmieszaniu z galaretką wyszła Wam rzadka jak woda, włóżcie ją do lodówki i poczekajcie aż nabierze konsystencji kisielu, dopiero wtedy wyłóżcie ją na biszkopty.
    Wierzch ponczujemy pozostałym alkoholem.

    200 gramów czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wsypujemy osączone z alkoholu rodzynki, mieszamy, lekko schładzamy.
    Masę wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię.
    Schładzamy w lodówce przez optymalnie kilkanaście godzin.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 maja 2017 Nie dam się złapać. Ooo, nie. Piekłam już 3 razy.Jest - no brak słów. Raz użyłam "śliwówki", bo wiśniówka "wyszła" Trochę inny smak, ale też - brak słów - na tę pychotkę

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 01 marca 2016 Baardzo zachęcający!!! Planuję go zrobić na najbliższe Święta.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 19 stycznia 2016 Ewciu ty to czarujesz, znów rewelacyjne ciacho,koniecznie do zrobienia:)pozdrawiam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 30 grudnia 2015 Ciasto nie wskazane dzieciom i kierowcom, ale wszystkim pozostałym na pewno poprawi humor.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 30 grudnia 2015 Rewelacyjnie wygląda i na pewno tak samo smakuje! ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 grudnia 2015 to coś dla mnie a jutrzejszy wieczór lubię mocne
"klimaty" :)
Ewciu, udanego Sylwestra i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku !!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń