Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Połóweczki jabluszek" ( bez jajek i cukru )

Ciasto Połóweczki jabluszek ( bez jajek i cukru )

Autor: gumonia

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 46

Dodano: 12.03.2011

Odsłon: 31942

Sprawdzone,niejednokrotnie robione i jedzone, jednym słowem....PYCHOTKA :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, serka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i kładziemy na spód blachy.

  2. Jabłka obieramy,kroimy na pół,wydrążamy środki- na środek kładziemy łyżeczkę dżemu. Układamy jabłka na cieście. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na jabłka.

  3. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni.

  4. Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, polewamy gorące ciasto i posypujemy cynamonem. Podajemy Wystudzone. ( W wersji mniej słodkiej, zamiast lukru ze śmietany, posypujemy cukrem pudrem). SMACZNEGO!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gumonia 16 maja 2012 Witam.
Przepraszam, faktycznie rzadko tu zaglądam.
Jeśli chodzi o śmietanę, to ja dodaję kwaśną, taką do zupy 18 % np. Piątnica. Faktycznie tego lukru wychodzi dużo, dlatego sama teraz robię go z połowy porcji czyli 1 szkl. śmietany i pól szkl. cukru pudru. Podane porcje są na dużą blaszkę

Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia_kasia 15 maja 2012 Witam!
Proszę mi napisać jakiej śmietany użyć do lukru słodkiej? czy kwaśnej,nigdy czegoś podobnego nie robiłam i pojęcia nie mam użyła bym słodkiej..ale nie chcę trafiać:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia_kasia 15 maja 2012 Proszę mi napisać jakiej śmietany użyć do lukru..? bo jakoś nigdy czegoś podobnego nie robiłam i nie wiem czy mowa o slodkiej czy kwaśnej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 01 lipca 2011 Witam!
Ciacho wygląda i zapowiada się genialnie. Proszę tylko o wskazówki: jakiej wielkości jest blacha? Jakiego gatunku jabłek należy użyć?? Pozdrowienia :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytryna 20 marca 2011 Niewiem co mogło bys nie tak.Zrobiłam to ciasto i było super.Teraz musze piec go czesciej ,bo smakowalo moim meżczyznom.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kawii 20 marca 2011 upiekłam wczoraj to ciasto
nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie żeby spróbować....
a tu jedni\o wielkie rozczarowanie!!!!!!!!!!!!!!!polewa ze śmietany ok.,jabłko również ale to ciasto zakalcowate i twarde strasznie,co zrobiłam zle nie wiem,może mi coś podpowiecie?
wasze komentarze pozytywnie czyli pewnie coś zepsułam ja:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytryna 18 marca 2011 Upiekłam dzisiaj,tylko zamiast dzemu dałam borówki z słoika.Wyszło też smaczne.Naprawde ciasto super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 17 marca 2011 hejka
ciasto zrobilam ...jest rewelacyjne i przepis poszedl juz dalej ...
mam tylko pytanie odnosnie polewy, czy jestes pewna ze chodzi o dwie szklanki smietany i jedna szklanke cukru a nie odwrotnie ? poniewaz ja zuzylam na polewe niecala szklanke smietany a co zrobic z reszta ? no i mi nie wyszla slodka skorupka tylko gesty krem ale tez byly super. Tak trzymac i wiecej takich przepisow ...smialo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 17 marca 2011 hejka
ciasto zrobilam ...jest rewelacyjne i przepis poszedl juz dalej ...
mam tylko pytanie odnosnie polewy, czy jestes pewna ze chodzi o dwie szklanki smietany i jedna szklanke cukru a nie odwrotnie ? poniewaz ja zuzylam na polewe niecala szklanke smietany a co zrobic z reszta ? no i mi nie wyszla slodka skorupka tylko gesty krem ale tez byly super. Tak trzymac i wiecej takich przepisow ...smialo

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gumonia 15 marca 2011 Na ciepło jabłko jest takie "rozklapciałe" :) za to na zimno ( najlepiej ciasto schłodzone w lodówce) jabłko jest miękkie i zwarte :) poza tym lukier śmietanowy na ciepłym cieście jest płynny, a na wystudzonym tworzy pyszną "skorupkę" tak jakby z gęstej rozpuszczonej czekolady ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń