Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Shrek"

Ciasto Shrek

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2570

Dodano:

Odsłon: 5051

Są takie słodycze, które same proszą się o dokładkę - nie inaczej jest w tym przypadku: ciasto z przepysznym musem na bazie soku z zielonych owoców, delikatną pianką z bitej śmietany i galaretkową glazurą zachwyca z każdym kęsem. Znane pod nazwą "Shrek" ze względu na dominujący delikatnie zielony kolor, na pewno raz wypróbowane, często będzie wracać na Wasze stoły. Istnieją jeszcze dwie wersje tych delicji: "Fiona" - wersja rózowa oraz "Kubuś" - mocno pomarańczowa. Dla mnie osobiście to jest numer jeden, dlatego dzielę się z Wami tym właśnie przepisem.

Składniki

  • 4 jaja (L)
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duży zielony "Kubuś" lub 3 zielone "Pycholandie", każda po 330 ml
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 galaretki agrestowe
  • 20 delicji pomarańczowych lub morelowych (podwójne opakowanie)
  • 200 g dowolnych żelków - alternatywnie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt: żółtka oddzielić od białek, te drugie ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem, miksować, aż się rozpuści. Dolać żółtka, przesiać mąkę i krótko wymieszać.
    Wylać do dużej blachy (40x25) wysmarowanej margaryną i posypanej odrobiną kaszy manny i piec przez 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    W czasie, kiedy biszkopt się studzi, przygotować mus: połowę soku zagotować, w drugiej wymieszać proszek budyniowy i dodać do garnka. Całość połączyć rózgą i mieszać, by nie powstały grudki.

  2. Chwilkę pogotować i gorący "budyń" wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię, ostudzić.
    Ułożyć na całej powierzchni delicje czekoladą do góry (po 4 na szerokość i 5 na długość blachy), delikatnie wcisnąć w masę.

  3. Rozpuścić 2 galaretki w 1 szklance wody, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki do rozpuszczonych i chłodnych galaretek, wymieszać dokładnie i całość wlać do naczynia z ubitą śmietaną. Połączyć krótko mikserem, wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.
    Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i krzepnące wylać na schłodzone ciasto. Zostawić na noc w lodówce.
    Jeśli chcecie, możecie, jak ja, ułożyć na warstwie śmietanowej żelki i dopiero wylać galaretkę.

    Bez tego ciasto też jest bajeczne i kompletne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 listopada 2018 Za każdym gryzem odkrywamy nowy smak :)
Pysznie wygląda to ciacho, a żelkami, to już lekka rozpusta ;)

Słodycze, to chyba taki skok w bok w stosunku do pikantnych dań :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń