Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Wiosenka"

ciasto Wiosenka

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8314

Dodano:

Odsłon: 42489

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho w pozytywnych kolorach :))

Składniki

  • biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej (z niewielkimi górkami)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa jabłkowa: 7 - 8 średnich jabłek
  • 2 paczuszki zielonej galaretki
  • masa śmietanowo - galaretkowa: 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (z małymi górkami)
  • 1 paczuszka zielonej galaretki, 1 paczuszka czerwonej galaretki
  • 1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • wierzch: 1 paczuszka cytrynowej galaretki, 1 płaska łyżeczka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kostka galaretkowa.
    1 czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, przelewamy do głębokiego talerza, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
    To samo czynimy z 1 paczuszką galaretki zielonej.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukry, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Następnie wrzucamy żółtka, krótko miksujemy, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie dłużej.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy, potem dopiero odrywamy papier.

    Masa jabłkowa.
    Owoce obieramy ze skórek, kroimy w plastry, wrzucamy do sporego rondla, podlewamy 4 - 5 łyżkami wody, dusimy do zmniejszenia objętości o przynajmniej połowę (mają być prawie całkowicie pozbawione soku).
    Do gorących jabłek wsypujemy obie zielone galaretki, energicznie mieszamy do połączenia, schładzamy do zgęstnienia, wykładamy na biszkopt, ciasto wędruje do lodówki do stężenia masy jabłkowej.

    Zastygnięte galaretki ostrożnie wyjmujemy z talerzy (najpierw najlepiej podważyć je długim nożem od spodu), kroimy w kostkę.
    Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna).
    Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, krótko miksujemy do połączenia.
    Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietanki, mieszamy, szybko przelewamy do całości śmietanki, natychmiast miksujemy na najszybszych obrotach, krótko, do połączenia.
    Następnie do masy wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki, mieszamy delikatnie łyżką, wykładamy na zastygniętą masę jabłkową, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki.
    3. Ostatnią cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody razem z 1 płaską łyżeczką żelatyny, studzimy i wkładamy do lodówki.
    Kiedy osiągnie konsystencję budyniu, wylewamy ją na ciasto, ponownie schładzamy w lodówce najlepiej przez kilkanaście godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 maja 2017 dzielo sztuki.... nie tylko kulinarnej :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 01 maja 2017 cudo...pod każdym względem...smaku i widoku

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 kwietnia 2017 Jakie piękne i kolorowe ciacho..oczy jedzą...:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 28 kwietnia 2017 Ewcia normalnie dobrze że daleko mi do Ciebie bo moją dietę by szlag trafił, dzięki temu samym patrzeniem mogę się najeść :D

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń