Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rabarbarowe z migdałami

Ciasto rabarbarowe z migdałami

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 670 Ocena: 40239

Dodano: 11.06.2014

Odsłon: 11561

Uwielbiam ciasto rabarbarowe, zwłaszcza na drożdżowym spodzie. Takie też tutaj polecam.

Składniki

  • rabarbar 1 kg
  • płatki migdałowe 10 dkg
  • cukier puder do posypania ciasta
  • ciasto drożdżowe: mąka 1/2 kg
  • drożdże 5 dkg
  • mleko 1 szkl
  • cukier 6 łyżek
  • jajka 3 szt
  • margaryna 10 dkg
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać i pokroić rabarbar. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na cieście poukładać rabarbar, całość posypać płatkami migdałów. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

    Upieczone ciasto posypać (obficie) cukrem pudrem.

  2. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń