Do góry

Desery Przepis na:

ciasto rabarbarowe z waniliową pianką

ciasto rabarbarowe z waniliową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2508

Dodano:

Odsłon: 8862

Przepyszne maślane i kruche ciasto rabarbarowe z delikatną waniliową pianką. Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej
  • kostka zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka dużych jaj
  • RABARBAR: 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • PIANKA: 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania waniliowego budyniu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek i żółtka. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na 2 części /1/3 i 2/3/. Owijam w folię spożywczą. Zamrażam.

  2. Kwadratową blachę /niedużą, około 20 cm/ smaruję margaryną, wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na tarce 2/3 zamrożonego ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Piekę około 20 minut /do zezłocenia/ w 190 stopniach Celsjusza. Studzę.

  3. Rabarbar obieram, myję i suszę. Kroję na prawie-kostki. Rozgrzewam patelnię. Wrzucam kostki i zasypuję cukrem. Podgrzewam tak długo, aż rabarbar puści sok /około 5 minut/. Odsączam. Z soku robię kompot.

  4. Ubijam białka z odrobiną soli. Cały czas miksując – dodaję powoli cukier. Kontynuuję dodając budyń. I to samo z olejem. Miksuję do połączenia składników.

  5. Na ostudzony spód wykładam pianę. Na pianę rozrzucam rabarbar. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto. Piekę około 35-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

  6. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 maja 2014 uwielbiam ciasta z rabarbarem...polecam moje budyniowe z rabarbarem i owocami..
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń