Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto sernikowe z musem malinowym

Przepis dnia 2012-09-14
Ciasto sernikowe z musem malinowym

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1634

Dodano: 11.09.2012

Odsłon: 21235

Proste,smaczne, choć dużo zmywania :)

Składniki

  • 1,25 kg sera "Mój ulubiony"
  • 8 jajek
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 margaryna
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • paczka herbatników
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 25 dkg malin
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości (bez soli :). Wystudzić.

  2. Ziemniaki razem z margaryną zmielić przez maszynkę.

  3. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier, utrzeć mikserem. Budynie, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać razem.

  4. Do masy jajeczej dodawać stopniowo ser, zmielone ziemniaki z margaryną i sypką mieszanę. Miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Herbatniki zmielić w malakserze, lub rozdrobić w inny sposób. Dodac roztopione masło. Połączyć.

  6. Tortownicę o średnicy 24, wyłożyć masą herbatnikową. Schłodzić w lodówce ok 15 minut, na spód wylać masę sernikową. Piec 1h 20m w tem. 200 stopni, grzanie góra-dół. Po około 30 minutach, przykryc wierz ciasta folią aluminiową.

  7. Pozostawic do całkowitego wystygnięcia.

  8. Świeże, bądz mrożone maliny zmiksować z łyżką cukru.

  9. Na talerzyk nałożyć łyżkę musu a na wierzch kawałek ciasta.

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń