Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto shrek

Ciasto shrek

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 344

Pięknie wygląda i pysznie smakuje ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 l zielonego soku Kubuś
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 zielona galaretka - agrestowa
  • 400 ml smietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania delicji
  • 2 zielone galaretki (kiwi, agrestowe)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż się połączy z białkami. Dodajemy olej i skórkę z cytryny i lekko miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.

  2. Zielona masa: z 1 litra soku odlewamy 1,5 szklanki. Resztę zagotowujemy. W odlanym soku rozpuszczamy budynie. Wlewamy na gotujący się sok, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minutki ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, rozprowadzamy równo łyżką (najlepiej moczyć ja w wodzie). Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Masa śmietankowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany powoli wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zieloną masę, wyrównujemy. Na śmietanie układamy w równych rzędach delicje. Lekko je wciskamy w masę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

  4. 2 galaretki rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń