Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Shrek

Przepis dnia 2017-10-29
Ciasto Shrek

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 1757

Dodano:

Odsłon: 20996

Kto nie zna śmiesznego, zielonego ciasta z delicjami, które nazywa się tak jak najsympatyczniejszy ogr świata? ;) Ciasto Shrek nadal jest wyjątkowo popularne. Ale, czemu się dziwić, skoro jest tak smaczne i tak bajecznie proste w wykonaniu? ;) Przepis na formę 25x25

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4-5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Zielona warstwa budyniowa:
  • 1l gęstego, zielonego soku, np. Pysio
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • Warstwa śmietankowa:
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2 paczki ciastek typu Delicje
  • 1 zielona galaretka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka. Studzimy.
    Galaretkę cytrynową przygotowujemy w 500ml wody i odstawiamy.

  2. Przygotowujemy zielony budyń: w 0,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie.
    Resztę soku zagotowujemy i powoli, cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając, wlewamy sok z budyniami. Tak, jakbyśmy gotowali normalny budyń. Tyle tylko, że ten jest zielony ;)

  3. Jeszcze gorący budyń wylewamy na biszkopt.

  4. W następnej kolejności układamy ciastka, jedno koło drugiego.

  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą żółtą galaretkę. Miksujemy razem i wylewamy na ciasto.
    Przygotowujemy zieloną galaretkę według przepisu na opakowaniu.

  6. Tężejącą zieloną galaretkę wylewamy na masę śmietankową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4h.










    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń