Do góry

Desery Przepis na:

ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem

ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 6447

Dodano:

Odsłon: 6368

Ciasto jest bardzo smaczne,lekkie, puszyste i orzeźwiające. Nie za słodkie, idealne,a co najważniejsze, łatwo się je robi i ładnie wygląda.

Składniki

  • blaszka ok 25x35cm
  • BISZKOPT: -5 jajek -6 łyżek cukru -3 łyżki mąki -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli
  • ZIELONY BUDYŃ -1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś) 900ml -3 budynie śmietankowe bez cukru
  • -2 łyżki cukru -125 g masła lub margaryny (pół kostki)
  • DODATKI: -1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300 Ogólnie potrzeba 20 sztuk cias
  • PIANKA 500ml śmietanki 30%, 1/2 szkl cukru pudru, 2 galaretki agrestowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, olej.
    Na końcu dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
    Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
    Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy

  2. Z soku odlewamy 3/4 szklanki resztę wlewamy do gara i gotujemy.
    W 3/4 szklanki soku rozpuszczamy budynie oraz cukier, Wylewamy na gotujący się sok, mieszamy aż zgęstnieje, dzieje się to bardzo szybko.
    Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny.
    Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy

  3. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy

    Na ostudzony budyń wykładamy ciastka, czekoladą do góry.

  4. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
    Gdy galaretka jest lekko gęsta i zimna śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,
    Następnie powoli dodajemy galaretkę. Dokładnie miksujemy.

    Piankę wykładamy na ciastka, wyrównujemy i chowamy do lodówki no około 30 minut.

  5. Na końcu wylewamy galaretki agrestowe rozpuszczone w 750 ml wody-lekko tężejące.

    Ciasto najlepsze na drugi dzień. :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia882 18 kwietnia kiedyś robilam. Zapomniałam o tym smakołyku, a tu proszę! Pyszne ciacho ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 kwietnia Mogę kawałek przy okazji? ;) Super ciacho, dla takiego, to nawet teraz bym zgrzeszył, pycha :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 kwietnia Bardzo lubię to ciasto a Twoje wygląda rewelacyjnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń